Wednesday, May 13, 2015

'Mainframe is nog lang niet dood’


'Mainframe is nog lang niet dood’


13-05-2015 11:25 | Door Annemiek Sprado | Lees meer artikelen over: Mainframes | Lees meer over de bedrijven: KLM, IBM, Oracle, HP, Computer Profile | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

IBM mainframe Z13
Mainframe en midrange-systemen zijn nog steeds in gebruik bij Nederlandse bedrijfsvestigingen. Vooral bij overheidsinstellingen, transportbedrijven en de financiële sector zijn dit soort systemen nog lang niet uitgefaseerd. Met name de complexiteit van het migreren van legacysystemen is daar debet aan. Dat blijkt uit een analyse van Computer Profile. Grote namen die de systemen blijven aanbieden zijn IBM, HP en Oracle.
Van de ruim zesduizend Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers maakt 14, 4 procent gebruik van mainframe en/of midrange-systemen. In 2014 lag dit percentage nog op 16 procent. Computer Profile voorziet dat zowel de consolidatietrend als het verplaatsen van applicaties en rekencentra naar de cloud zullen bijdragen aan een verdere daling van mainframes en midrange-systemen.
Het aandeel van IBM blijft dan ook stijgen binnen de markt, terwijl andere spelers terrein moeten opgeven of zelfs verdwijnen. Een jaar geleden vormde de IBM-systemen ongeveer 70 procent van de high-end servers. Momenteel is dit circa 80 procent van het totaal aantal geïnventariseerde systemen. Het leeuwendeel van de zwaardere systemen wordt gevormd door de Power Systems van IBM, de HP Integrity/9000-systemen en de Sparc-systems van Oracle (Sun). Minder dan 5 procent van de zware serversystemen betreft mainframes. Binnen de mainframe-systemen komt het IBM Systeem ‘z’ het meest voor. Begin dit jaar introduceerde Big Blue nog een nieuw mainframe, waarvoor de gigant ruim een miljard dollar investeerde in de ontwikkeling.

Legacysystemen

Vooral bij overheidsinstellingen en het handelssegment zijn midrange-systemen met 23 procent vaak in gebruik. Deze systemen zijn nog vaak in gebruik vanwege de complexiteit van het migreren van legacy-systemen binnen deze sectoren. Daarom zal de markt voor mainframes en midrange-systemen voorlopig aanhouden. Toch is er al enige tijd sprake van een krimp. Een deel van de ondervraagde bedrijfsvestigingen die werkt met een mainframe of midrange-systeem maakt op afstand gebruik van deze systemen. De machine wordt daarbij in veel gevallen door een zuster- of moederlocatie gehost, al dan niet in het buitenland.
Bij 7,3 procent van de bedrijven die een mainframe of midrange-systeem op eigen vestiging inzetten komen nog lokaal draaiende high-end servers voor. Maar volgens het onderzoek zijn teruglopende lijnen voor alle marktsegmenten zichtbaar. Locaties uit het segment National Enterprises maken nog het meest gebruik van lokaal draaiende mainframes en midrange-systemen. Hieronder vallen bedrijfsvestigingen van commerciële organisaties met 250 tot 2500 medewerkers in Nederland.

Transport en financiën

Slechts 2 procent van de vestigingen geeft aan gebruik te maken van een mainframe. De transportsector wordt gekenmerkt door een beperkt aantal organisaties met meer dan vijftig medewerkers. Binnen deze wat kleinere groep (in absolute aantallen) is het percentage locaties met mainframe-gebruik relatief hoog. Dit betreft bijvoorbeeld vestigingen van KLM, Eurocontrol, UPS of DSV. Daarnaast is het mainframe-gebruik bovengemiddeld in het handelssegment en bij financiële dienstverleners. Het percentage bedrijfsvestigingen binnen de doelgroep waar lokaal een mainframe staat opgesteld, bedraagt minder dan 0,5 procent.
Ook het gebruik van midrange-systemen, met daarin hoofdzakelijk de IBM Power Systems, de HP Integrity Systems en de Oracle Sparc Systems, blijft teruglopen. Een jaar geleden gaf 15 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers aan gebruik te maken van dergelijke systemen. Dit is inmiddels gedaald naar 13 procent. Ook het percentage bedrijfslocaties met een plaatselijk draaiend systeem is gedaald van 9 procent in 2014 naar het huidige 7,3 procent.


Read more: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/infrastructuur/5268028/2379248/mainframe-is-nog-lang-niet-dood.html#ixzz3a1DM8uPP

No comments:

Post a Comment